Informació

Roda de premsa al Consell de Col·legis

Publicada el 08/04/2022
Roda Premsa Consell de Col·legis

La presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria d'Andorra ha participat avui a la roda de premsa realitzada conjuntament amb la resta de Col·legis de professionals sanitaris del Principat d'Andorra en relació a l'aprovació i publicació de la cartera de serveis per part del Ministeri de Salut i Benestar.

En la mateixa línia que la resta de Col·legis, s'ha fet palès el malestar existent amb aquesta aprovació i s'ha volgut donar a conèixer la posició del COIA vers l'estat de la Llei i la cartera de serveis. En paraules de la presidenta s'ha volgut expressar que aquest document “no reflexa les competències de la professió infermera i, per tant, és insuficient i inexacta”.

Des del COIA es creu que s'han detectat mancances vers la professió d'infermeria i llevadora ja que actualment no s’estan reconeixent actuacions i serveis a diferència dels països veïns. Com per exemple, la prescripció infermera o la infermeria escolar.

Si bé la cartera de serveis és considera necessària aquesta té sentit “sempre i quan li doni suport a la definició actualitzada de la professió d'infermeria, i això, només ho pot dir la Llei professional corresponent”. És la Llei la que hauria de tenir reflectides totes les competències, funcions i especialitats de la infermeria, i d'aquesta manera, tenir descrites de forma eficaç les prestacions que poden oferir els professionals de la infermeria dins la cartera de serveis.

La Llei d'Infermeria es porta treballant des de molt abans del 2004, 18 anys on el text s'ha anat modificant seguint les indicacions del Ministeri competent i de Govern arribant a finals de 2021 quan es va confirmar que la Llei entraria com a annexe a la Llei marc de professions sanitàries. 

Actualment es demana que aquesta Llei surti al capítol segon de la llei marc però resumint les seves competències. El treball realitzat durant tot aquest temps i la resposta actual, fa que es consideri la situació actual com “un greuje en vers la professió” i es demana que es reconegui la professió, tal i com s'ha promès de forma reiterada en diferents legislatures.

Aquests són els principals motius pels quals el COIA “lamenta la situació i que no hi hagi hagut transparència d'informació”. Així mateix, el COIA té el recolzament del Consell internacional d'Infermeria vers la Llei i aquest considera imprescindible una Llei que reguli la professió, tal i com es recull en el projecte del Nursing Now recolzat pel Ministeri actual des del 2018.

Cerca de col·legiats

© 2021 Col·legi Oficial d'Infermeria d'Andorra. Tots els drets reservats.