Informació

El CIE critica el tracte a les infermeres durant la pandèmia

Publicada el 03/11/2021
s

Font: Consejo Internacional de Enfermeras

La Sra. Kennedy, que presideix el Congrés virtual del CIE, ha realitzat una crua valoració de la manca de preparació del món per a la pandèmia i la manca de protecció de les infermeres a tot el món durant l'esmentada cimera celebrada aquesta setmana amb anterioritat.

Parlant davant d'un públic de professionals de la salut, científics, polítics i funcionaris d'alt nivell presents a la cimera, la Sra. Kennedy ha afirmat:

"Cap país estava preparat, encara que sabíem des de feia dècades que arribaria una pandèmia. Cap país tenia sistemes de salut resilients i cap país tenia estratègies sobre això. Han transcorregut dos anys i espero que hàgim après algunes lliçons".

Alhora, ha afirmat que abans de la pandèmia les infermeres ja estaven esgotades i sobrecarregades per l'escassetat existent de sis milions i, tot i així, tot i no comptar amb la protecció adequada, es van enfrontar a la COVID-19 amb valor i resiliència.

"Les infermeres han treballat torns de 12 hores, deu dies seguits, sense descansos i sense equips de protecció. Ha estat una vergonya".

Ha prosseguit comentant que les Associacions Nacionals d'Infermeres del CIE de tot el món han explicat al CIE com era la realitat sobre el terreny, les mancances, els llargs torns de treball i la manca d'equips de protecció individual i de suport, així com la manca de disponibilitat de vacunes contra la COVID-19.

I també ha parlat del seu escepticisme sobre els plans del govern de formar més infermeres al fil de l'enquesta del CIE que mostra que tres quarts dels països han manifestat que incrementarien el seu nombre.

"Esperaré a veure la implementació del pla ja que es triga de tres a quatre anys a tenir una infermera registrada. Si esperem a descobrir que anem camí d'una crisi d'escassetat d'infermeres serà massa tard, igual que ho va ser per a la pandèmia" .

La Sra. Kennedy ha afirmat que hi ha infermeres que se n'han anat a casa plorant per tenir massa pacients, per la seva preocupació de portar el virus a les seves famílies i per estar cuidant de tants pacients morint-se sense els seus éssers estimats a prop.

"Això no se supera", ha declarat la Sra. Kennedy. "Jo he treballat molts anys en cures intensives i he cuidat nombrosos pacients que es van morir ràpidament, sense previ avís. I me'n recordo de cadascun dels que va morir, però no em puc imaginar el que sentiran totes aquestes infermeres quan acabi tot això”.

Ha afirmat que l'esgotament i l'estrès estan provocant l'abandonament de la professió per part d'un gran nombre d'infermeres, moltes molt experimentades, cosa que agreujarà encara més l'escassetat existent.

Comentant l'informe de l'Organització Mundial de la Salut que assenyalava la mort de 115.000 treballadors sanitaris per COVID-19 entre gener de 2020 i maig de 2021, la Sra. Kennedy ha dit:

"On són les investigacions pertinents? Si s'estavellés un avió cada dia des del començament de la COVID, no caldria esperar una setmana per tancar el sector de l'aviació i fer una investigació darrere l'altra fins a trobar la causa i posar-hi remei".

Així mateix, ha comentat que la pressió sobre les infermeres està augmentant i moltes se n'estan marxant. Als Estats Units, les infermeres estan abandonant els seus llocs de treball per tal de treballar per a agències i guanyar tres o quatre vegades més en llocs amb menys responsabilitats i prou diners per treballar menys hores.

La Sra. Kennedy ha advertit severament: “No hi haurà sistemes de salut sense infermeres”.

La Cimera Mundial sobre la Salut és un esdeveniment interdisciplinari d'alt nivell i un dels fòrums estratègics líders al món per a la salut global. Aquest esdeveniment de tres dies, 24-26 d'octubre, ha acollit delegats de 100 països per millorar la salut a tot el món i enfortir la cooperació internacional.

Cerca de col·legiats

© 2021 Col·legi Oficial d'Infermeria d'Andorra. Tots els drets reservats.