Notícies

El COIA vol una llei que castigui les agressions a personal sanitari
22/03/2019

L’agressió als metges o professors quan treballen és atemptar contra l’autoritat i pot comportar fins a quatre anys de presó.

Aquesta és una qualificació que es vol aprovar a Espanya i introduir en la reforma del Codi penal perquè les agressions a personal sanitari no siguin simples faltes o delictes. Una regulació que des del Col·legi d’Infermeres i d’Infermers d’Andorra (COIA) reclamen en els mateixos termes per a Andorra. Així com a Espanya sí que hi ha un registre amb dades estadístiques que demostra que els darrers cinc anys es van cometre més de 2.000 agressions a professionals mèdics de tot el territori espanyol, a Andorra no es té aquesta dada estadística. Tot i això, David Cusidó, president del COIA, afirma que és una realitat que el personal sanitari sigui agredit pels pacients. “Són fets que, igual que a altres regions, patim els professionals que ens dediquem a la sanitat”, va remarcar. 

Cusidó va destacar que malgrat no tenir aquestes dades estadístiques, se sap que a l’àrea d’urgències de l’hospital és on es pateixen més agressions. “A urgències atenem situacions molt estressants en alguns casos i ens trobem amb fets com aquests”, va comentar Cusidó. El president del COIA va remarcar que quan es reclama una regulació que penalitzi aquest tipus d’agressions “no només es fa de cara als infermers, sinó també a tot el personal sanitari que sabem que les pateix”. 
Cusidó, a més, va manifestar que no coneix quin és el protocol específic que s’ha de seguir quan es produeix una agressió a un sanitari. Per altra banda, Cusidó i altres membres de la junta del COIA estan tenint els contactes i reunions amb els diferents partits polítics en aquest període de precampanya electoral i els reclamen que la llei que reguli la professió sigui una prioritat en la gestió política. “Si es pot fer en dos anys, millor que en quatre”, va puntualitzar Cusidó. 
Segons el president dels infermers, la regulació de la professió és essencial i prioritària perquè, al seu parer, “no es pot contemplar una reforma sanitària si no es tenen clares i regulades les competències de cada personal sanitari”, va remarcar.